Závěrečná tisková zpráva k přehlídce ProtimluvFest 2017

ProtimluvFest zakončila scénická pocta Vladimíru Mikešovi

Scénickým čtením Žasnout a mlčet na texty významného překladatele, básníka a prozaika Vladimíra Mikeše v podání členů souboru Národního divadla v Praze skončil v pátek večer 11. ročník třídenní mezinárodní literární přehlídky ProtimluvFest v Ostravě. Ve vyprodaném sále divadla Stará Aréna a za osobní účasti letos devadesátiletého autora se představili herci Pavla Beretová, Jana Janěková, Martina Preissová, Saša Rašilov a David Prachař.

„Přehlídka byla dobře navštívená a některé pořady se setkaly s nebývalým ohlasem. Uvedli jsme čtyři nové knižní tituly nakladatelství, právě jedním z nich je také rozsáhlý román Čtveročas Vladimíra Mikeše. Toto rozsáhlé autorovo dílo předznamenalo téma festivalu, které se letos neslo ve znamení času,“ uvedl na závěr přehlídky Jiří Macháček z Protimluvu. Na přehlídce vystoupilo dvacet literátů z šesti zemí a vedle herců Národního divadla v Praze zahráli ještě dvě hudební uskupení. Festival se odehrál na několika místech v Ostravě, kromě Staré Arény to byly Centrum Pant, Antikvariát a klub s galerií Fiducia, Galerie výtvarných umění v Ostravě a Klub Parník. „Maďarsko-americký básník Gábor G. Gyukics strhl publikum svým autentickým básnickým projevem. Za hudebního doprovodu Jindry Holubce četl v klubu Parník texty o větru, o svých cestách po světě, na nichž se setkal s řadou amerických básníků, například Allanem Ginsbergem,“ doplnil ještě Jiří Macháček.

Organizátoři uvedli taky tematický cyklus čtení věnovaný připomínce 1. transportu Židů v Evropě, který byl uskutečněn z Ostravy 18. října 1939. Večera se zúčastnily osobnosti jako polská novinářka z Gazety Wyborcza Lidia Ostałowska nebo slovenský režisér a prozaik Jaro Rihák. Součástí bylo taky uvedení knihy Zastavení izraelského prozaika Yariva Sapira, jehož dílo do češtiny převedl hebrejista Tomáš Novotný. „Sapir vyrostl v kibucu Ramat HaKoveš v Izraeli, ale odjel do New Yorku. Po 12 letech se vrátil do Izraele s manželkou a třemi v Americe narozenými syny. Je považován za odborníka na písně Boba Dylana, Leonarda Cohena a Boba Marleyho. Proslavil se taky úspěšným překladem filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem do hebrejštiny,“ prozradil překladatel Novotný.

Z českých básníků vystoupili třeba Simona Racková, Adam Borzič, redaktoři z literárního obtýdeníku Tvar, ale také Jaromír Typlt nebo opavský básník Ondřej Hložek. „Hložkovi jsme uvedli jeho novou básnickou sbírku Teď, knihu odkazující svým názvem také na téma času, na okamžik, který odešel a už není a který v autorově tvorbě byl a je stále bolestivý, protože se týká nás a našich nejbližších,“ doplňuje Macháček.

Organizátoři přehlídky děkují Statutárnímu městu Ostrava, Ministerstvu kultury, Moravskoslezskému kraji, Visegradskému fondu a Městskému obvodu Moravská Ostrava a Přívoz za podporu.

Popiska k fotografii: Vladimír Mikeš (vlevo) s herci Národního divadla při děkovačce ve Staré Aréně v Ostravě na závěr festivalu ProtimluvFest
Foto: Martin Popelář

Kontakt na organizátory:

Jiří Macháček, 777570536

jiri.machacek@protimluv.net